opc_loader

VoLTE zit nu in de testfases bij de meeste providers, maar wat betekent het nou?
VoLTE staat eigenlijk voor Voice-over-LTE wat betekent dat je eigenlijk belt over het 4G netwerk in plaats van van het reguliere GSM netwerk. Bij dual-sim toestellen is dat een stukje lastiger omdat er doorgaans slechts 1 werkende dataverbinding is. Om op beide simkaarten VoLTE te ondersteunden heb je dus een dual VoLTE toestel nodig.

Wat is Dual-VoLTE?
Dual-VoLTE is van toepassing op dual-sim telefoons. Het betekent dat een dual-sim smartphone op beide simkaarten (via 4G) VoLTE ondersteuning kan bieden. Het probleem hierbij is dat op dit moment (augustus 2018) nog zeer weinig dual-sim toestellen hiervoor geschikt zijn. Het betekent ook dat oudere toestellen (die dus geen dual VoLTE ondersteunen) in de komende maanden steeds lastiger gebruikt kunnen worden.
Een gebruiker van een ouder toestel zal dan ervaren dat op 1 van beide simkaarten, oproepen worden gemist of er geen uitgaande oproepen kunnen worden gemaakt. Op de andere simkaart (de simkaart mét dataverbinding, is er geen verschil merkbaar).


Bij welke providers?
Wij hebben een lijst gemaakt van elke provider die bezig is met 4G bellen te ontwikkelen en nu een testfase houdt. Let op dat deze is samengesteld in augustus 2018 en dus kan veranderen.
T-Mobile heeft op de website aangegeven dat ze bezig zijn met een testperiode t/m 31-12-2018, en dat betekent dat elk nummer dat is aangesloten bij T-Mobile in deze testperiode zit.
Tele2 geeft aan dat ze er nu niet mee bezig te zijn. Samen met Youfone en Hollandsnieuwe.

Vodafone en KPN hebben het wel standaard aan staan samen met de Belgische providers Telenet en Orange.
Proximus heeft aangegeven dat het per nummer aan of uit staat en dat je het zelf even moeten vragen bij de support desk.

BEN is momenteel nog niet duidelijk over haar testen met VoLTE.

De voordelen en de nadelen van VoLTE?

De voordelen:
Snellere oproepen, betere geluidskwaliteit, betere stabiliteit.
De nadelen:
Het werkt alleen in het eigen land, Het werkt ook nog niet optimaal van de ene provider naar andere provider, Compatibiliteit met andere providers is nu nog een groot probleem.


Welke toestellen?
Wij bij Dual-sim.nl hebben een filter gemaakt waarbij je kan kijken welke toestellen het aankunnen dat beide simkaarten tegelijk 4G kunnen ontvangen (dual VoLTE).
Klik hiervoor op deze link en zorg dat het juiste filter is ingesteld.